Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Онколозите ја откриле причината за трансформација на молови во рак

Теоријата дека молите можат да станат вистинска причина за формирање на малигни тумори многу години ги мачат научниците. Проблемот беше што причината за појава на ваквите реакции долго време остана мистерија. Сепак, не толку одамна, научниците успеаја да направат значаен чекор напред во оваа област.

Според бројни авторитативни извори, пред неколку недели, експертите од Универзитетот во Квинсленд успеаја експериментално да потврдат и да докажат дека матичните знаци може да се претворат во рак поради специфични причини. Рачката за појава на малигнитет во човечкото тело е мутација која се јавува во два гени: BRAF и NRAS. Тоа предизвикува активирање на специфичен сигнален пат со користење на митогени активирана протеин киназа. Овој пат директно доведува до фактот дека клетките внатре во меланомот почнаа брзо да се трансформираат во малигни.

Експериментот, кој беше во можност да го детектира овој феномен, беше спроведен само со цел да се идентификува интервенцијата на NRAS мутација. Во него учествуваа повеќе од 1200 луѓе (исклучиво на доброволна основа). Клучниот критериум при изборот на луѓе кои учествувале во експериментот беше присуството на голем број молови. Од сите предмети, чија возраст во просек изнесувала 46 години, отстапувањата во овој ген се појавија кај дваесетина мажи и десет жени. Како што е прикажано во понатамошните статистички истражувања, околу 5 од 6 субјекти имале мутација на местото на БРАФ, а сите останати на местото на NRAS. Вреди да се напомене дека таквите мутации може да бидат резултат на појава на малигни и бенигни лезии.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .