Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Истражувачите докажаа дека пивото е добро за мозокот.

Австриските научници, во серија студии и експерименти откриле дека пивото ја подобрува активноста на мозокот и промовира покреативно и иновативно размислување. Ова му било кажано на списанието "Свесност и сознание".

Истражувачите на Универзитетот за технологија во Грац одлучија да спроведат експеримент. За ова, тие поканија машки и женски волонтери.

Тие беа поделени во две групи. На сите учесници им беше понудено алкохолно и безалкохолно пиво. Секој волонтер мораше да пие во одредена количина алкохолно пиво и иста количина безалкохолно наизменично. Мажите и жените беа тестирани од независно жири за конвергентно и дивергентно размислување.

Конвергентното размислување е примитивно размислување, проследено со одредени стандарди и шеми, кои беа објаснети за сите учесници на училиште, универзитет и други образовни институции. Различното размислување е повеќе нестандарден начин за решавање на различни задачи. Таквото размислување, по правило, го поседуваат уметници, поети, писатели и други креативни личности. Резултатите од оваа научна студија беа сензационални.

Се покажа дека алкохолното пиво навистина влијае на размислувањето на луѓето, и токму на дивергентното. Конвергентниот начин на гледање остана недопрен. Но, безалкохолниот пијалак не даде никакви резултати. Сите индикатори останаа во место.

И покрај тоа, веќе докажано, мислењето на австриските експерти, руските научници ги побиваат овие информации. Според нив, сè што може да се зголеми од пивото е само стомак од пиво. И нема влијание врз менталните способности. Пивото содржи квасец, може да ја стимулира работата на млечните жлезди и да ја зголеми стапката на зголемување на телесната тежина. Квасецот сам по себе има голем број на корисни квалитети, но не кога тие се во пиво.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .