Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците направија сензационална изјава, се покажа дека мозокот на жените е поактивен и поефикасен од машката

Лекарите од медицинските науки, кои ги претставуваат клиниките Амин во Соединетите Американски Држави, сите зборуваат со еден глас дека женскиот мозок е многу поподложен на нови информации и е во состојба да го обработи побрзо. Во оваа област беа спроведени голем број студии, а особено МНР скенови, кои јасно покажуваат дека церебралниот кортекс кај двата пола е значително различен еден од друг. И спектрите за кои се одговорни хемисферите исто така се сосема различни. На пример, женскиот мозок е повеќе специјализиран за фактори како што се - концентрација, анксиозност, импулсна контрола, односно сигнали на нервни завршетоци кои влегуваат во мозокот и расположението.

Префронталниот кортекс, како и лимбичните и емоционалните делови на мозокот, се одговорни за овие способности. Мажите не се помалку среќни, бидејќи имаат добро развиен координативен центар на мозокот.

Весник на Алцхајмеровата болест објави интересна статија која го нагласува фактот дека со помош на таква студија, можно е многу подобро да се проучува и да се разбере работата на мозочната активност на двата пола и способноста на хемисферите на мозокот. Исто толку важно, со помош на такво искуство, ќе биде можно да се откријат можните болести поврзани со нервниот систем во староста. Кај жените, на пример, предиспозицијата е повеќе на сенилна деменција, депресија, Алцхајмерова болест и други. И кај мажите, на компресија на мозокот и затварање.

Научниците понудија да учествуваат во анализата на 119 здрави луѓе кои доброволно се согласиле и 26.683 пациенти со одредени психијатриски нарушувања, како што се шизофренија, поделина личност, психосоматски нарушувања или само повреди на главата.

Додека работел, научниците следеле 128 мозочни региони. Исто така се покажа дека жените имаат слабости, како што се емоционална нестабилност, депресија и други. Но, мажите не се толку внимателни и не се во состојба да размислуваат логично како убава половина од населението. Исто така, во машкиот пол, инстинкт на самоодржување не е толку развиен како кај жените.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .