Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дискавери: тип 2 дијабетес - може да биде заразен

Во поново време, научниците од Хјустон станаа свесни дека дијабетесот тип 2 може да се пренесе од една во друга личност. Механизмот е сличен на прионските патологии, особено болеста на кравјо кравјо.

Овој тип на дијабетес е различен по тоа што кога се развива, човечкото тело станува нечувствително на хормонот излачуван од панкреасот - ова е инсулин. Речиси сите пациенти со слична дијагноза имаат една типична девијација - акумулација на абнормални протеини во клетките на засегнатиот орган. Таквите супстанции се нарекуваат островски амилоидни полипептиди.

Поради овој фактор, инсулин-зависен дијабетес мелитус е сличен со другите заболувања, кои се карактеризираат и со акумулација на абнормални протеини, имено Паркинсонова болест или патологии на прион. Посебна карактеристика на оваа категорија на болести е дека присуството на дури и мали количини на такви супстанции може да предизвика верижна реакција која предизвикува преклопување на други протеини, што на крај ги оштетува клетките на телото. Што се однесува до патологиите на прион, во такви ситуации патолошките протеини можат да станат провокатори на инфекција, пренесени од личност до личност.

Во потврда на нивната теорија, научниците спроведоа експеримент - тие воведоа мала доза на неправилно свитканите протеини за мали глодари. Ова доведе до фактот дека кај животните во панкреасот се формирале протеински депозити. Ова е она што доведе до фактот дека по неколку недели глувците покажаа клинички манифестации на тип 2 дијабетес.

Покрај тоа, ниската концентрација на абнормални протеини стана фактор кој предизвикува формирање на протеински депозити во островските клетки на човечкото тело. И покрај добиените информации, истражувачите тврдат дека е рано да се извлечат заклучоци за фактот дека дијабетесот може да се пренесе на ист начин како и заразни болести, но нагласи дека оваа патологија има прионски начин на пренесување.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .