Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Непридржувањето кон орална хигиена може да предизвика рак.

Вработените во истражувачкиот центар во Њујорк открија дека занемарувањето на оралната хигиена, вклучувајќи го и доцниот третман на заболувањата на забите, може да доведе до рак.

Во текот на научните истражувања, беше откриено дека периодонтитисот во напредна форма и формирањето на малигни тумори во телото имаат врска. Треба да се напомене дека периодонтитисот е болест за време на која се засегнати ткивата што држат, забот. Сепак, научниците забележуваат дека таквиот ризик е присутен само во старост. Во однос на младите, истражувањата не беа спроведени, па затоа е невозможно недвосмислено да се одговори на ова прашање.

За време на практичниот дел од работата, научниците ја анализирале историјата на повеќе од 65.000 луѓе, чија просечна возраст била 68 години. Прво, научниците ја анализирале состојбата на забите и непцата. Значи, според резултатите од истражувањето, беше откриено дека оние луѓе кои страдале од периодонтити имале 14% повисок ризик од развој на рак.

Научниците ги објаснуваат овие резултати на следниов начин: хранопроводот е во непосредна близина на усната шуплина, па затоа сите патогени (кои се повеќе од доволно со заболување на забите) влегуваат во гастроинтестиналниот тракт и можат да предизвикаат процеси кои предизвикуваат формирање на малигни тумори.

Покрај тоа, се забележува дека некои бактерии кои се наоѓаат во усната шуплина, дури и во мали количини, можат да предизвикаат воспалителни процеси, кои, всушност, можат да предизвикаат онкологија.

Се разбира, само периодонтитис не предизвикува рак. Исто така, потребни се и други етиолошки фактори, и треба да се разгледаат возраста на личноста, состојбата на неговиот имунолошки систем и неговата животна историја.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .