Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Обрежувањето може да заштити од инфекција со ХИВ.

Научниците од универзитетот Вашингтон во Америка откриле дека обрежувањето е ефикасен метод за превенција на ХИВ инфекција и други болести на урогениталниот систем.

Според научниците, под кожата на пенисот се акумулираат бактерии, кои значително го зголемуваат ризикот од инфекција не само ХИВ , туку и други болести. Со други зборови, лекарите веруваат дека овој дел од сексуалниот орган е "премин" за различни видови на инфекции во телото.

Резултатите од оваа студија, научниците објавени неодамна, за време на Меѓународниот конгрес за борба против СИДА , кој се одржа во Париз.

Во текот на научните истражувања беше утврдено следново - под кожичката на пенисот се акумулира одреден тип бактерии, кој под поволни услови може да предизвика развој на одредена болест, а ХИВ не е исклучена. Покрај тоа, студии покажаа дека ризикот од инфекција, во овој случај, се зголемува за 63%.

Врз основа на овие резултати, научниците заклучиле дека тоа е постапка како обрежување која ќе помогне, ако не ја исклучи, а потоа значително го намалува ризикот од инфекција со оваа болест. Оваа изјава се должи на следново - бидејќи овој дел од сексуалниот орган ќе биде "отворен", бактериите нема да можат да се задржуваат долго време, па дури и повеќе да се размножуваат - не се отпорни на ефектите од надворешната средина и брзо умираат.

Научниците забележуваат дека таквата хигиенска процедура го намалува ризикот од инфекција со оваа инфекција и другите СПБ за 60%. Се подразбира дека овој метод како единствен начин за превенција не е вреден. Неопходно е воопшто да се следат правилата за здрав интимен живот - да се користат бариерни контрацептиви, да се елиминираат, ако е можно, честите промени на сексуалните партнери.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .