Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лубеницата може да предизвика рак

Група американски научници откриле дека лубеницата може да биде една од причините за развојот на онколошкиот процес во телото. Забележано е дека одделна локализација на болеста не била земена предвид. Тоа е, станува збор за развој на рак во секој систем на телото, но гастроинтестиналниот тракт е во зголемена зона на ризик.

Значи, научниците открија дека опасноста не е лубеницата, која се одгледувала во природните услови за него (без оранжерии и адитиви во форма на одредени хемиски мешавини), но таа јагода, која содржи нитрати. Во исто време, се забележува дека количината на таков додаток повеќе не игра посебна улога, бидејќи телото може негативно да реагира дури и на минималната количина на таков додаток.

Ако порано се веруваше дека главната концентрација на нитрати паѓа на кора од лубеница, тогаш, според новите податоци, најголемата количина на хемикалии паѓа на пулпата од оваа шарено бери. Затоа, употребата на лубеница, дури и во минимални количини, може да предизвика непоправлива штета на здравјето.

Високиот ризик за развој на онколошки процес се должи на следното: нитратите започнуваат да комуницираат со микрофлората на гастроинтестиналниот тракт, што, пак, предизвикува ослободување на токсини. И сега токсини и може да предизвика развој на рак во телото.

Се разбира, ова не треба да се смета како директна предиспозиција, бидејќи во гастроинтестиналниот тракт има неколку токсини за да се формираат клетки на ракот. Единствен исклучок е случајот кога нивната концентрација ќе биде висока, и такви труења ќе се случат често. Сепак, ризикот сè уште не треба да биде.

Лубеницата е несомнено добра за здравјето. Но, подобро е да се користи оваа Бери само од "дома" потекло и според сезоната. Логично е да се претпостави дека оние лубеници кои се појавуваат на пазарите во почетокот на јули, не носат здравствени придобивки.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .