Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Во Финска, развиена вакцина против дијабетес

Група научници од Универзитетот во Тампере и Хелсиншкиот истражувачки центар измислиле вакцина за дијабетес тип 2. Забележано е дека новиот лек веќе е тестиран на лабораториски глувци и резултатите се позитивни. Сепак, да се зборува за широката употреба на оваа дрога во медицината, сè уште не е објаснета, бидејќи сите неопходни клинички испитувања сè уште не започнале.

Значи, според научниците кои спровеле научни истражувања, главната причина за развојот на дијабетес тип 2 е ентеровирусот. Тој, влегувајќи во панкреасот, го започнува процесот на уништување на клетките кои произведуваат инсулин. Врз основа на ова, беше создаден нов лек. Главните компоненти на вакцината се насочени токму на уништувањето на ентеровирусот.

Според статистичките податоци, најмногу од сите пациенти со дијабетес мелитус од вториот тип се наоѓаат во Финска, па затоа е најтешко прашањето за ефикасен третман на оваа болест. Клиничарите сугерираат дека, под услов на успешно завршување на сите практични тестови, лекот може да се користи во медицината по 8 години.

Практичната работа се очекува да започне уште во 2018 година. Научниците сакаат да воведат нова вакцина за 30 здрави мажи за да ја проверат неговата безбедност, а потоа, под услов дека сè оди добро, 150 деца. Во случај оваа фаза на клинички испитувања да биде успешна, вакцината треба да се администрира на 4.000 деца со дијабетес тип 2 дијабетес мелитус, со цел да се утврди колку ефективно новиот лек работи во пракса.

Треба да се напомене дека во моментот, дијабетес мелитус, и првиот и вториот тип, припаѓаат на оние болести кои не можат да се излечат целосно. Затоа, новата вакцина може да биде вистински пробив во медицината.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .