Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Засладувачи негативно влијаат врз срцето и тежината

Научниците од Универзитетот во Манитоба направија откритие - супституциите за шеќер негативно влијаат врз телесната тежина, имено, ја зголемуваат, ја зголемуваат веројатноста за развој на дијабетес, а исто така придонесуваат за зголемување на крвниот тонус и развојот на кардиоваскуларните патологии.

Популарноста на употребата на вештачки засладувачи се должи на фактот дека тие се нискокалорични, поради што тие се повеќе се користат како состојки во пијалоци, лекови и прехранбени производи секој ден.

Претходно, беше докажано дека таквите супстанции негативно влијаат на метаболизмот, составот на цревната микрофлора и апетитот. Сепак, последен пат, резултатите од научните истражувања беа контрадикторни. Поради оваа причина канадските истражувачи одлучија да истражуваат други аспекти на замена на шеќер.

Прво, научниците беа заинтересирани за односот помеѓу промените во индексот на телесна маса, развојот на кардиоваскуларните болести и потрошувачката на вештачки засладувачи. За да ги добијат потребните информации, беа анализирани податоци од 37 студии кои беа спроведени во изминатата деценија. Треба да се напомене дека во нив учествуваа вкупно 400 илјади волонтери.

На крајот, беа избрани илјадници луѓе, кои беа внимателно следени шест месеци. Со земање предвид на многу специфични научни фактори, беше можно да се научи дека засладувачите не само што не ја намалуваат телесната тежина, туку, напротив, ја зголемуваат. Покрај тоа, контролната група имаше зголемување на крвниот притисок и висок ризик за развој на болести на кардиоваскуларниот систем.

Така, ниту една од студиите не покажа дека замени на шеќер го намалуваат индексот на телесна маса. Понатамошните истражувања ќе имаат за цел да дознаат како употребата на засладувачи за време на периодот на носење на детето влијае врз тежината на доенчињата.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .