Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Јагоди, како средство за когнитивно оштетување поврзано со староста

Вработените во една од институциите во Калифорнија успеаја да утврдат дека одредено соединение на јагоди може да ги заштити когнитивните нарушувања поврзани со стареењето и развојот на воспалителните процеси.

Ова е физитин, чија ефикасност е докажана во текот на експериментите со учество на лабораториски мали глодари. Значи, глувците кои не добиле таква супстанција покажале значително намалување на когнитивните функции. Покрај тоа, тие имале зголемено ниво на стрес и подложност на развојот на воспаление.

Студиите беа спроведени на глодари подложени на предвремено стареење, кои, веќе на возраст од 10 месеци, развија проблеми со физичкото здравје и меморијата. Вреди да се напомене дека обичните глувци не се предмет на слични нарушувања до возраст од две години.

Животните биле поделени во две категории. За првпат истражувачите во период од повеќе од половина година редовно дадоа физинет со храна наменета за мали глодари. Втората група на експериментални не добиваше таква супстанција добиени од јагоди. Во текот на експериментот, сите глувци биле подложени на исти тестови кои ги рефлектирале когнитивните способности. Покрај тоа, мали глодари го мереле нивото на протеини кои се тесно поврзани со функционирањето на мозокот, стресот и развојот на воспалителните процеси.

Оттука, стана познато дека животните кои не добиле таква супстанција биле неколку пати полоши во справувањето со задачите насочени кон оценување на меморијата и знаењето, во споредба со контролната група која немала такви нарушувања.

Добиените информации укажуваат дека создавањето на лекови базирани на физитин може да им помогне на луѓето дијагностицирани со Алцхајмерова болест , имено, тоа ќе го намали или спречи развојот на оштетувањето на меморијата, што зависи од фазата на развој на болеста.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .