Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците ја објаснуваат ефективноста на акупунктурата

Акупунктурата, или она што звучи научно акупунктура, се користи за лекување на одредени болести во најстарите времиња. До сега, модерната медицина верува дека ова не е ништо повеќе од плацебо ефект. Со други зборови, лицето кое се подложува на такви постапки цврсто верува дека го третираат и не повеќе. Тие не даваат терапевтски ефект.

Научниците од биомедицинскиот истражувачки центар "LA BioMed" одлучија да го побијат ова. Според нив, таквите методи на лекување, дури и ако припаѓаат на алтернативна медицина, сè уште имаат позитивен ефект врз телото. Деталите за ова истражување веќе се објавени во списанието "База на докази и алтернативна медицина".

Значи, научниците развиле неинвазивен, безболен уред кој ви овозможува да земате биолошки материјал за истражување. Со овој уред, првиот доказ беше утврден дека овој метод на третман е доста ефикасен - под услов иглите да се постават правилно и да се користи топлина, ослободувањето на азотен оксид од површината на кожата се забележува на повисоко ниво.

Научниците кои работеле на овој проект, го објаснуваат следното - азотен оксид, со овој метод на изложеност на човечка кожа, може да го зголеми протокот на крв, што доведува до ослободување на лекови против болки и чувство на топлина, релаксација.

Работата на овој проект сè уште не е завршена, бидејќи научниците планираат да дознаат кој терапевтски ефект ќе биде присутен со одредена техника на поставување на игла.

Во моментов, акупунктурните сесии се користат, по правило, за хронична болка или оние кои не се ослободени од лекови против болки. Особено, станува збор за мигрена , остеоартритис , остеохондроза .

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .