Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Создадена е лек вакцина.

Институтот за истражување Скрипс (TSRI) разви нова вакцина која, според научниците, може да го блокира чувството на еуфорија по земањето дрога. Треба да се напомене дека ова е еден од ретките лекови кои ја поминале првата фаза на претклинички испитувања кај примати.

Практичниот дел од работата беше спроведена од научници од Универзитетот во Вирџинија. Истражувањата покажаа дека оваа дрога едноставно го блокира чувството на еуфорија од земање хероин. Како и за другите лекови, во оваа насока предклиничкото истражување сè уште не е спроведено.

Новата дрога функционира на следниов начин - активните компоненти на вакцината предизвикуваат имунолошкиот систем да делува директно на молекулите на хероин. Како последица на тоа, започна процесот на создавање антитела кон молекулите на хероин и неговите психоактивни компоненти. Самите антитела го блокираат пристапот на наркотичната супстанција во мозокот, што го исклучува почетокот на очекуваниот ефект.

Според практичниот дел од научните истражувања, не се најдени никакви несакани ефекти. Сепак, треба да се има предвид дека клиничкиот дел од тестовите бил спроведен без учество на луѓе.

Ефектот на една инјекција, администриран кај приматите, е забележан осум последователни месеци. Но, во некои случаи, овој период беше малку помал. Со она што може да се поврзе, научни експерти не можат да кажат досега.

Според научниците кои работат на овој проект, новата вакцина ќе помогне во лекувањето на зависноста од дрога, имено во оние случаи каде што постои значителен ризик од повторна употреба на лекот по заздравувањето.

Во моментов, истражувањата се уште се во тек, па затоа е премногу рано да се зборува за широката употреба на вакцината.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .