Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Најчестите лекови може да предизвикаат предвремена смрт

Група американски истражувачи од Универзитетот во Вашингтон успеа да докаже дека лековите пропишани за ублажување на металоиди може да предизвикаат предвремена смрт.

Во текот на студијата се испитувале својствата на лековите кои имаат за цел намалување на покачените количини на киселина во стомакот. Како што е познато, зголемената киселост на гастричниот сок доведува до фактот дека лицето страда од горушица, што е прилично непријатно дигестивно нарушување, често изразено доста интензивно.

Во најголем дел од случаите, пациентите се пропишани лекови како што се инхибитори на протонската пумпа за горушица. Моќните супстанции се ослободуваат од страна на лекарот, а таблетите со послаб ефект можат да се купат слободно достапни. Токму овие фактори, како и фактот дека луѓето често земаат дрога за долго време, ги натераа научниците да ги проучуваат својствата на таквите средства.

Во текот на научните истражувања, стана познато дека продолжената употреба на PPI за 50% ја зголемува веројатноста за предвремена смрт во следните 5 години. За да се добијат такви информации, беа проучувани индикатори за повеќе од 275 илјади луѓе кои редовно земале PPI со мал ефект и околу 75 илјади пациенти кои користеле други лекови за да се ослободат од горушица, како што се блокатори на H2.

Се покажа дека кај оние кои земале ИПП, ризикот од предвремена смрт се зголемил за 25%. Меѓу 500-те луѓе кои користеле такви супстанции, едно лице почина токму поради влијанието на лекот. Наспроти позадината на фактот дека голем број луѓе ширум светот страдаат од металоиди и претпочитаат да го користат PPI ​​како лек, научниците заклучија дека околу 1.000 луѓе ќе умрат една година само поради земање на лекови.

Покрај тоа, претходно беше утврдено дека инхибиторите на протонската пумпа можат да предизвикаат бубрежна дисфункција, намалување на густината на коските, што подразбира зголемена подложност на фрактури и може да предизвика деменција .

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .