Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците одлучија смртта да биде реверзибилна

Претставниците на компанијата "Биокварк" го објавија почетокот на еден прилично смел и, што е најважно, неочекуван експеримент - воскресението од мртвите. Не, ова не е името на новиот хорор филм или трилер. Научните специјалисти на оваа компанија, заедно со нивните американски колеги, се уверени дека ова може да биде многу реален биолошки процес.

Според прелиминарните податоци, материјалната и технолошката основа на новиот медицински проект ќе бидат лоцирани во латиноамериканската земја, но по етички причини нема да бидат откриени попрецизни координати.

Треба да се напомене дека порано, имено во 2016 година, американската компанија веќе го објави проектот "Проектот ReAnima", меѓутоа, работата не започна. Според претставниците на самата компанија, не било можно да се добие дозвола од сите роднини на починатиот, а локалните власти биле прилично скептични за таквите научни трудови.

Во моментов, во тек е подготвителна работа. Специјалисти кои ќе бидат директно вклучени во овој експеримент бараат "волонтери", поточно роднините на починатиот, кои ќе дадат согласност за користење на телото за експериментот.

Според прелиминарните податоци, суштината на експериментот е дека неговите сопствени матични клетки ќе бидат запознати со починатиот човек, кој ќе се добие од масното ткиво и периферната крв, и пептидниот коктел. Покрај тоа, во следните 15 дена ќе се спроведе и електростимулација и транскранијална терапија. Останатите детали од експериментот сè уште не се обелоденети, и малку е веројатно дека ова ќе се направи и во иднина.

Претставниците на биоетичката насока се доста скептични за овој научен експеримент, бидејќи според нив, резултатите од таквото "воскресение" може да бидат непредвидливи.

Што и да беше, но таквите научни трудови во секој случај даваат позитивни резултати - дури и ако научниците не успеат да ја постигнат целта, ќе бидат недвосмислено утврдени нови факти за работата на човечкото тело.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .