Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Правилото на "8 чаши вода" може да биде штетно за здравјето

Многу луѓе знаат за постоењето на такво правило како "да пијат околу 2,5 литри вода или 8 чаши на ден". До неодамна се веруваше дека таквата норма не е само оптимална, туку неопходна за здравјето на луѓето. Сепак, според американските научници, сè не е толку едноставно. Покрај тоа, почитувањето на правилото од 8 очила може да биде сосема опасно за здравјето.

Прво, треба да се забележи дека стапката на вода која човек треба да пие дневно за одржување на оптимална рамнотежа на водата во телото се пресметува поединечно. Во исто време, кога се пресметува, треба да се земе во предвид не само тежината на една личност, туку и неговата возраст, исхраната (имено, садовите што ја сочинуваат), физичката активност. Не би било излишно да се земе предвид општата историја - ако има болести кои се поврзани со нарушен метаболизам, тогаш независно се назначува дневен волумен на вода, не е особено пожелно.

Во преглед неодамна објавен во Американскиот весник за физиологија, д-р Валтин, кој ја спровел оваа студија, рече дека владеењето на 8 очила е коментар од еден од познатите нутриционисти, Фредрик Ј. Стејр, изваден од контекст.

Во оригиналната статија се наведува дека на денот кога човечкото тело треба да добие околу 2,5 литри течност, но повеќето од овој стандард треба да бидат готови производи.

Д-р Валтин, по спроведувањето на дополнителни истражувања и консултации со најдобрите нутриционисти, не најде научно објаснување за фактот дека едно лице треба да пие "8 чаши вода" дневно. Следствено, не е потребно да се прифати ова правило како аксиома и бездушно да го следат, дури и ако телото реагира негативно на него. Во овој случај, би било пореално да се свртиме кон нутриционист или гастроентеролог, кој ќе ги даде потребните препораки за режимот на пиење.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .