Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Азиските јадења може да предизвикаат рак на црниот дроб

Азиската кујна, која главно се состои од сурови морски плодови, не е здрава како што најчесто се верува. Така, според научниците кои спровеле истражување во оваа област, суровата риба содржи опасни микроорганизми кои можат да предизвикаат рак на црниот дроб и други подеднакво опасни болести во гастроинтестиналниот тракт.

Патолошкиот процес е објаснет на следниов начин - flatworms влегуваат во човечкото тело, се населат во црниот дроб, каде што почнуваат да се размножуваат, што во крајна линија води до воспалителен процес. Имено, хроничен воспалителен процес предизвикува развој на рак.

Покрај тоа, во текот на теоретски и практични истражувања, беше откриено дека воспалителниот процес во црниот дроб може да предизвика развој на дијабетес тип 2, што во крајна линија доведува до дебелина и придружни гастроентериолошки заболувања.

Во текот на практичните истражувања, истражувачите од Американското здружение за рак анализираа повеќе од 14 студии во оваа област, во кои учествуваа повеќе од 14 милиони луѓе. Се покажа дека зголемувањето на индексот на телесна маса резултираше со 38% поголем ризик за рак на црниот дроб и стомакот кај мажите и 25% кај жените.

Исто така, беше откриено дека кај луѓе со дијабетес тип 2, ракот на црниот дроб е дијагностициран 2.6 пати почесто.

Имајќи ги предвид ваквите резултати од истражувањето, треба да се забележи следново: многу е важно да се следи не само вашата тежина, туку и она што се користи за одржување на точен БМИ. Несомнено, рибата, која не е подложна на термичка обработка со маснотии, има минимум калории, па затоа не придонесува за регрутирање на повеќе килограми. Сепак, може да направи многу повеќе штета отколку добро.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .