Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Акупунктура како алтернатива на болка медицина

Австралиските научници ја завршија една од најамбициозните истражувања за влијанието на алтернативните методи на лекување, како што е акупунктурата кај пациентите од просторијата за итни случаи. Експертите ја потврдија претпоставката дека акупунктурата е сосема безбедна за здравјето на луѓето. Покрај тоа, стана познато дека овој метод на терапија се смета за одлична алтернатива на анестетичките лекови.

Акупунктурата е тренд во традиционалната кинеска медицина и вклучува физички ефект врз телото со помош на специјални игли на одредени точки во телото.

Истражувачите веќе долго време знаат за позитивните ефекти од ваквиот третман, но одлучија да одат понатаму и да докажат дека не е секогаш потребно да се земаат лекови, што долготрајната употреба негативно влијае на состојбата на внатрешните органи.

Новиот експеримент вклучуваше повеќе од 500 волонтери кои се пожалиле на мигрена , болка во лумбалниот регион и зглобот на глуждот. Пациентите беа поделени во три групи. Првиот - доби таков тип на терапија како акупунктура, втората - акупунктура заедно со лекови, а третата - само лекови.

Беше забележано дека еден час подоцна, болката сензации го намали интензитетот на нивната манифестација во само 40% од вкупниот број на субјекти, без оглед на тактиката на третман. Меѓутоа, по 48 часа, повеќе волонтери известија за подобрување. Вреди да се забележи дека позитивен резултат е забележан кај 83% од луѓето од првата група, приближно 80% од втората група и 78% од третата категорија на пациенти.

Денес, во Австралија, веќе е можно да се лекува со акупунктура како анестетик, но само ако во клиниката има соодветни специјалисти. Во иднина, научниците имаат намера да откријат нови терапевтски можности за таков третман. Сепак, постои една недостаток - недостатокот на специјалисти со потребното знаење.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .