Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Виртуелната реалност спасува од забоболка

Патувања кон стоматологот предизвикуваат страв и паника, дури и кај возрасните. Сега, ваквите медицински настани можат да бидат пријатно поминување на времето, користејќи шлем за виртуелна реалност. Според британските научници, ако пациентот е потопен во средина на виртуелната реалност, постапката ќе биде речиси безболна.

Во текот на практични истражувања, беше откриено дека ниту една заговор не го произведува горенаведениот ефект. Па, на пациентите на стоматологот им беа понудени две слики - прошетка низ градот и се одмораат на плажата. Како што покажаа резултатите од истражувањето, тоа беше последната опција што го олеснуваше пациентот што е можно повеќе и практично не чувствуваше страв и болка за време на манипулациите на стоматологот.

Според научниците, чувството е дека едно лице е на одмор, помага во намалување на нападите на анксиозност и, следствено, на болка. Сепак, не е исклучено дека ова може да биде индивидуална перцепција, па затоа е можно да се доживеат различни виртуелни светови.

Земајќи ги предвид ваквите истражувачки резултати, научниците препорачуваат практикување на овој метод за сите стоматолошки клиники. Треба да се забележи дека шлемот на виртуелната реалност сè уште не е тестиран во случај на мали пациенти, сепак, научниците се речиси сигурни дека истиот позитивен ефект ќе биде забележан.

Исто така е забележано дека во некои приватни стоматолошки клиники тие веќе почнаа да иновираат и со прилично добри резултати - дури и оние пациенти кои страшно се плаши од стоматолошкиот столн подлежат на сите процедури многу помирни.

Истражувањата во оваа област ќе продолжат, бидејќи научниците сакаат да дознаат дали оваа техника, исто така, ќе работи ефикасно во случај на други медицински процедури.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .