Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кафе го намалува ризикот од рак на црниот дроб

Луѓето од кафето можат да очекуваат добри вести: истражувачите од Италија утврдиле дека поради потрошувачката на кафе, ризикот од рак на црниот дроб е значително намален, а оваа бројка достигнува 40%. И уште повеќе, одредена "доза" беше одредена за овој пијалок, што ќе овозможи додавање на уште 10% на веќе споменатите 40%. Значи, 3 шолји кафе на ден - и веројатноста за развој на рак на црниот дроб е намалена за 50%!

Ракот на црниот дроб со сопствено значење се рангира на 9-то место во однос на бројот на смртни случаи од оваа дијагноза (што е особено релевантно за САД), додека светските показатели заедно го заземаат третото место на раководните позиции за оваа болест.

Развојот на хепатоцелуларниот карцином (HCC) е претставен како најчеста форма на рак на црниот дроб, при што мажите се разболуваат трипати почесто од жените.

Врз основа на бројни студии во клиника, се потврдува дека кафето е исклучително здраво. Оваа година, патем, беше утврдено дека кафето дејствува како дополнителна заштита против рак на простата и рак на матката. Употребата на овој пијалок на грчки јазик е целосно позиционирана како средство за долговечност. Покрај тоа, кафето е средство за намалување на ризикот од развој на дијабетес, што, всушност, е добро познат и значаен фактор на ризик за развој на рак на црниот дроб. Според тоа, влијанието на кафето во овој случај може да се смета како упатство за дијабетес, ако се избегнува, ризикот од рак ќе се намали.

Покрај тоа, истражувачите се фокусираат на поинаков вид на пијалаци, а особено на алкохол, со намалување на потрошувачката на која може да се избегнуваат други болести кои предиспонираат за рак на црниот дроб (на пример, хепатитис, цироза).

Студијата за рак на црниот дроб е студија на податоци од 1996 до 2012 година, во која беа разгледани 16 сериозни и висококвалитетни студии во 3153 случаи.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .