Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

На задниот дел на задниот дел е забрането бремените жени

Спиењето на грб додека носи бебе многу ја зголемува веројатноста за раѓање на мртво дете. За таков разочарувачки заклучок дојдоа американски научници од Окленд.

Лекарите веќе долго време биле свесни за негативното влијание на таквата состојба на спиење на респираторниот систем. Ова се нарушувања како што се грчењето и опструктивната апнеја за спиење. Ваквите прекршувања, исто така, треба да се припишат на последиците што можат да настанат за време на бременоста. Покрај тоа, пред неколку години, штетата на таквата позиција за спиење во однос на кардиоваскуларниот систем на идните мајки е веќе докажана. Ова доведува до намалување на количеството на крв што се пумпа од срцето во една минута, што негативно влијае на нејзиниот прилив во матката - во оваа насока се намалува снабдувањето со кислород на фетусот.

Последното научно истражување покажа дека последиците од ваквиот сон се многу посериозни отколку што се очекуваше. Научниците се запознаа со навиките за спиење на повеќе од 150 жени кои родиле мртво дете и 600 доброволци кои родиле деца здрави.

Како што се покажа, спиењето на грбот во доцните фази на развојот на плодот, имено по 28 недела, ја зголемува веројатноста за мртвородене на околу 4%, без оглед на влијанието на други предиспонирачки фактори на ризик. Најнеповолна прогноза е оние кои спијат на грб по 37 недели од бременоста. Ова се должи на фактот дека во ова време детето е најранлива на широк опсег на фактори.

Авторите на оваа студија тврдат дека "добра вест" е дека таквиот проблем лесно се решава со масовно информирање на идните мајки и нивните најблиски соработници. Вреди да се напомене дека голем број жени се свесни за овој проблем, но не обрнуваат доволно внимание. Во меѓувреме, во нив е моќта самостојно да се намали процентот на раѓање на мртво бебе за 9 поени. За да го направите ова, потребно е само да се обезбедат удобни услови за спиење.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .