Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Женскиот алкохолизам може да предизвика дијабетес

Група американски научници спровеле друга студија и утврдиле дека жените кои злоупотребуваат алкохол се повеќе изложени на ризик да развијат дијабетес отколку мажите кои пијат. Сепак, невозможно е да се каже точно зошто се случува таков патолошки процес.

Неодамна, американските научници ги сумираат резултатите од големото научно истражување кое траеше повеќе од 27 години. Во ова истражување учествуваа мажи и жени на возраст од 16 години. Сето ова време, волонтерите обезбедија информации за тоа колку алкохол консумираат и колку често.

Резултатите од научното истражување донекаде ги изненадија научниците - се покажа дека прекумерното пиење и сурогати доведоа до зголемување на нивото на шеќер во крвта, но само кај жените. Треба да се забележи дека овој етиолошки фактор е директна предиспозиција за развојот на дијабетес мелитус на второто ниво.

Исто така, вреди да се забележи дека кај мажите не постои таква етиологија. Покрај тоа, дури и оние мажи кои страдале од алкохолизам, не биле подложни на развој на дијабетес тип 2, бидејќи нивото на шеќер во крвта било нормално.

Исто така е забележано дека, на прво место, тоа беше анализа на крвта за шеќер што беше земена во предвид. Таквите предиспонирачки фактори, како што се вишокот телесна тежина, висок крвен притисок и начин на живот, не се земени во предвид.

Зошто жените кои злоупотребуваат алкохол, се повеќе изложени на ризик од развој на дијабетес, научниците сеуште не се во можност да воспостават. Затоа, научните истражувања ќе продолжат да се спроведуваат со цел да се воспостави механизам за развој на таков патолошки процес. Генерално, алкохолот негативно влијае на функционирањето на женското тело. Покрај тоа, треба да се разбере дека алкохолизмот на женскиот пол е многу потешко да се лекува од машката.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .