Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Развиен е нов лек за леукемија, кој е подобар од хемотерапијата.

Научниците од Националниот австралиски универзитет ја развиле најновата дрога против болест како агресивна форма на леукемија . Благодарение на научната студија, можно е да се открие дека покажува подобар ефект од хемотерапијата.

Акутна миелоидна леукемија е болест која се карактеризира со формирање на малигни неоплазми. Во ова време во човечкото тело активно се зголемува бројот на патолошки трансформирани бели крвни клетки. Како резултат на тоа, тие негативно влијаат врз производството на супстанции како што се тромбоцити, црвени крвни клетки и бели крвни клетки. Исходот на болеста е различен и зависи директно од типот на патологија, но често пациентите немаат шанса за преживување.

Тоа е она што ги поттикна австралиските истражувачи да развијат нов лек. Тие почнаа да ги проучуваат својствата на селективен инхибитор на ензимската РНК полимераза І. Тоа е од оваа компонента добиени супстанција CX-5461.

За време на научни експерименти во кои учествувале генетски модифицирани глувци и човечка структура на клетките погодени од леукемија, специјалистите успеале да го насочат влијанието на горенаведената супстанција врз процесот на производство на протеини во клетките кои биле подложени на онколошки промени.

Слична супстанција била администрирана кај животни со помош на интрамускулниот пат и откриено е дека бројот на абнормални клетки е променет во помал правец. Ова покажува голем потенцијал на CX-5461. Понатамошните набљудувања покажаа дека го намалуваат бројот на матични клетки, кои не само што можат да ја издржат агресивната хемотерапија, туку исто така можат да напредуваат, што го прави невозможно пациентот да се ремисира кај некои пациенти.

Супериорноста на CX-5461 во текот на хемотерапијата е дека клетките не се способни да се борат - ова покажува дека луѓето со слична дијагноза имаат надеж за оздравување.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .