Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Шеќерот помага во лекувањето на атеросклероза

Една група истражувачи од Универзитетот во Вашингтон откриле дека супстанцијата како трелалоза дисахарид има позитивен ефект врз клетките на имунолошкиот систем, имено, го зголемува нивниот потенцијал. Ова овозможува активирање на природната заштитна функција на телото во борбата против атеросклерозата .

Трехалоза е природен шеќер, кој содржи само неколку молекули на гликоза и не е забранет од страна на луѓето долго време. Неодамнешните студии за својствата на таквата супстанца покажаа дека тоа влијае на активирањето на клеточниот процес, како што е автофагијата. Сепак, не е целосно познато како токму таков дисахарид го прави тоа.

Благодарение на спроведување на специфичен експеримент на лабораториски глувци, беше откриено дека кај глодари со атеросклероза, по инјектирање на трехалоза, се случило намалување на големината на плаките. Вреди да се напомене дека со оваа болест, тие се локализирани во артериите и без навремено лекување доведуваат до кршење на моторните функции.

За да дознаат, испитаниците беа поделени во неколку групи - првиот доби дисахарид, а вториот не. Се дозна дека кај животните од втората група, обемот на плаки беше 0,35 милиметри квадратни, а кај глодари од контролната категорија, 0,25 mm 2 . Од ова произлегува дека нивната големина е намалена за околу 30%.

Освен тоа, авторите на таквото научно истражување успеале да откријат дека овој ефект се постигнува поради активирањето на трехалозата од дисахаридните специфични молекули кои влијаат на ДНК, што во крајна линија доведува до зголемување на производството на органели. Тие вршат функција на "ѓубречи за ѓубре".

Понатамошните истражувања ќе бидат насочени кон создавање на лек за атеросклероза со содржина на шеќер. Во овој процес постојат два проблема. Првата е неефикасноста на оралната администрација, поради влијанието на дигестивните ензими. Вториот е непријатен начин на земање лекови со администрирање на инјекција.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .