Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дури и мала количина на алкохол влијае на мозокот.

Научниците од Универзитетот Оксфорд и Лондонскиот колеџ спровеле голема студија и открија дека дури и мала количина алкохол може да има многу негативно влијание врз мозокот. Информациите за резултатите од оваа студија веќе се објавени во официјални извори, пишува Декан Хроника.

Значи, според научниците, дури и незначителни, но редовната потрошувачка на алкохолни пијалаци може да предизвика деструкција на мозокот и, како резултат на тоа, доведува до нарушени когнитивни способности. Таквите заклучоци беа направени врз основа на анамнеза и клинички податоци на повеќе од 550 луѓе. Исто така е забележано дека меѓу доброволците се оние кои злоупотребуваат алкохол и луѓето кои консумираат алкохоли во умерени количини или целосно ги исклучуваат.

Според научниците, оваа ситуација се должи на следното - кога се пие алкохол (без оглед на дозата), нивото на атрофија на хипокампусот се зголемува. Оваа област на мозокот е одговорна за ориентација во вселената и е поврзана со меморијата.

Во текот на практичните студии беше откриено дека најголем ризик за развој на таквите патолошки процеси е кај оние луѓе кои консумираат околу 30 единици алкохол неделно. Сепак, се забележува дека оние луѓе кои консумираат не повеќе од 20 единици неделно, што може да се смета за умерена доза, ризикот од развој на когнитивно оштетување и уништување на белата маса е значително повисок од оние кои воопшто не пијат алкохол.

При спроведување на практичен експеримент, научниците ја земаа предвид возраста, личната и семејна историја, социјалниот статус на лицето и други фактори кои може да влијаат врз резултатите, но наследната причина не беше пронајдена. Исто така, во текот на истражувањето, не е утврден фактор кој би можел да се смета за позитивен за здравјето на луѓето и за функционирањето на мозокот, особено.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .