Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хронични болки може да предизвикаат деменција.

Вработените на Универзитетот во Калифорнија направија ново откритие. Така, според нив, луѓето со хронична болка значително ги намалуваат показателите за внимание и меморија, што е директна предиспозиција за развојот на деменција , односно деменција. Врз основа на ова, научниците сугерираа дека хроничната болка е директно поврзана со патолошки промени во мозокот. Особено опасни се долготрајни и остри болки кои го нарушуваат процесот на консолидација на меморијата.

Истражувачите анализирале медицинска евиденција и историја на случаи на повеќе од 100.000 луѓе. Во нивните случаи, беше откриено дека влошувањето на меморијата и когнитивните способности се случиле за 9,2% побрзо отколку кај оние кои немале синдром на хронична болка во клиничката слика. Исто така е забележано дека етиологијата на таква клиничка манифестација не беше земена предвид во текот на истражувањето.

Според научниците, оваа ситуација може да се должи на неколку причини. Главниот предиспонирачки фактор е активната употреба на анестетици базирани на опиоиди. Исто така, природата на самиот болен синдром зазема значајно место, бидејќи може да ги кодира когнитивните функции и некои спомени.

Неопходно е да се земе во предвид фактот дека хроничната акутна болка води кон влошување на моралната состојба на една личност. Во овој случај, стрес хормони се активираат, што во крајна линија може да доведе до слаба меморија и ментално здравје. Сите овие фактори во агрегатот имаат исклучително негативно влијание врз когнитивниот статус на една личност.

Досега не постои решение за овој проблем, бидејќи во некои случаи е невозможно да се одбие да се употребуваат лекови против болки. Сепак, можно е да се намали бројот на земени лекови, ако ги почитувате превентивните мерки и водите здрав живот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .