Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Општата анестезија ја нарушува детската визуелна меморија

Повторената употреба на општ лек против болки во раното детство има негативен ефект врз функционирањето на визуелната меморија, и таквите нарушувања може да траат со цел живот. Научниците од Њујорк добиле слични информации.

Потребата за нова научна истрага беше дека секоја година околу 4 милиони американски деца се изложени на општа анестезија, при што се развиваат разни нарушувања на свеста.

Според експертите, анестезијата е прилично опасен метод за "исклучување" на свеста, не само за децата, туку и за возрасните. И покрај појавата на можни негативни последици, сè уште не е пронајдена алтернатива.

Експериментите со животни обезбедија информации дека ефектот на заеднички лекови за болка во раното детство може да доведе до губење на клетките кои го сочинуваат централниот нервен систем и се одговорни за неврокогнитивните функции.

Најновите научни истражувања беа спроведени на макаки, ​​чиј мозок во првите неколку недели од животот е многу сличен со човекот. Истражувачите не ги изложуваат бебињата на хирургија, туку едноставно подлежат на 10 примати, кои штотуку беа една недела од раѓањето, за општа педијатриска анестезија 4 часа.

Слична постапка се повторувала по две недели и еден месец подоцна. Тогаш научниците ја оценија визуелната меморија на макаки, ​​во интервал од 6 до 30 месеци од нивниот живот. Како што се покажа, малите примати, кои беа под влијание на анестезија, не покажаа фрустрации со визуелна меморија во возрасната категорија до една година. Сепак, по ова, нивната способност за меморирање и перципирање на визуелните информации значително се влошува.

Следно, научниците се надеваат дека ќе развијат механизам за спречување на негативното влијание на општата анестезија врз мозокот на мали деца, што нема да дозволи влошување на меморијата.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .