Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Прекумерната тежина ги подобрува симптомите на менопаузата

Високите вредности на индексот на телесна маса значително го зголемуваат интензитетот на манифестацијата на негативни симптоми на менопаузата . Зборуваме за следниве знаци - топли бранови и прекумерно потење. Сличен заклучок беше постигнат и од американските научници од Северна Каролина.

Вазомоторните манифестации, особено ноќно потење и топли блесоци, се природен одговор на телото на послаб пол за намалување на хормон естрогенот. Жените за време на менопаузата многу често се изложени на топлотни бранови, што доведува до појава на црвенило на кожата и прекумерно потење. Времетраењето на таков "напад" може да достигне 5 минути.

Таквите симптоми предизвикуваат голема непријатност и го намалуваат квалитетот на животот, поради што истражувачите веќе долго време имаат намера да ги идентификуваат оние предиспонирачки фактори кои влијаат на времетраењето на плимата и осеката.

Претходните студии покажаа дека жените кои добиле дополнителни килограми во постменопаузалниот период се поподложни на негативните ефекти од горенаведените вазомоторни знаци. Поради оваа причина научниците одлучија да дознаат колку висок БМИ влијае на фреквенцијата на плимата и осеката.

Повеќе од 700 волонтери во возрасната група од 45 до 60 години со различна телесна тежина учествуваа во новиот експеримент. Студијата за корелацијата на БМИ и интензитетот на сериозноста на горенаведените симптоми покажаа дека дебелите жени се неколку пати поголеми шанси да станат топли блесоци. Покрај тоа, научниците забележуваат дека нивните симптоми се повеќе "агресивни", што се изразува во подолго времетраење на топли бранови, во споредба со жените чија телесна тежина е во рамките на нормалниот опсег.

Покрај горенаведените податоци, научниците успеале да откријат дека индексот на телесна маса е исто така поврзан со болки во мускулите и зглобовите, како и повреда на процесот на мокрење. Авторите на студијата се убедени дека поседувањето на такви информации ќе им помогне на жените полесно да ја пренесат менопаузата.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .