Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хроничниот стрес за време на бременоста може да доведе до хиперактивност на бебето

Нервната напнатост и честиот стрес не се корисни за секое лице, а за жената во позиција сè повеќе. Значи, експертите од Цирих открија дека депресии и чести стрес за време на бременоста може да предизвикаат развој на кардиоваскуларна болест кај детето и синдром на хиперактивност . Исто така е забележано дека таквите чести состојби на мајката може да доведат до забрзан раст на фетусот и, како последица на тоа, на неразвиеноста на внатрешните органи, што исто така предизвикува негативни последици. Во исто време, се забележува дека краткорочниот и краткорочниот стрес не претставува опасност за телото на детето.

Со цел да се потврдат теоретски претпоставки, научниците спроведоа практична студија, во која учествуваа 34 жени на позицијата. Научниците собрале примероци од амнионската течност, што предизвикало краткотраен стрес во телото на субјектите. После тоа, нивоата на кортизол беа измерени (хормон ослободен за време на нервната напнатост или стресни ситуации) - показателите беа нормални. Како резултат на тоа, краткорочниот феномен на такво психо-емоционално пореметување не влијае на здравјето на мајката и детето.

Во исто време, за време на премин на специјални тестови за одредување на нивото на отпорност на стрес, беше забележан вишок на норма на кортизол во амнионската течност.

Фактот дека таквите податоци негативно влијаат врз здравјето на детето е објаснет на следниов начин - при стрес во човечкото тело, започнува производство на одредени хормони - кортизол и кортиколиберин (CRH). Хормонот CRG, исто така, може да ја ослободи плацентата на една бремена жена, која го објаснува навлегувањето на супстанцијата во амнионската течност. Ако количината на овој хормон не ја надминува нормалата, таа е дури и корисна - во случај на предвремено раѓање шансите за здраво раѓање значително се зголемуваат, но во спротивен случај овој фактор води до крајно негативни последици. Точно е утврдено дека голем број на CRH доведуваат до кардиоваскуларни патологии кај бебето, синдромот на хиперактивност и дефицитот на вниманието.

Врз основа на резултатите од нивното истражување, научниците уште еднаш ги потсетуваат идните мајки дека за време на бременоста и во постпарталниот период, треба да се следат правилата за здрав начин на живот, не само во однос на физичкото туку и психолошкото здравје.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .