Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Поради недостаток на спиење, мозокот се уништува

Италијанските научници заклучиле дека недоволно количество на спиење влијае на мозокот, имено, активно ги уништува сопствените синапси, кои се врски помеѓу невроните. Според експертите, против оваа позадина, веројатноста за развој на Алцхајмерова болест и други невролошки патологии е значително зголемена.

Со цел да се добијат такви информации, беше спроведена посебна студија со учество на мали глодари расте во лабораторијата. Научниците ги споредиле мозоците на глувците, кои биле поделени во неколку групи.

Првата категорија на испитаници спиеле колку што сакале или најмалку 8 часа дневно. Втората група животни останала будна пет дена, што значи дека тие страдале од хронична форма на недостаток на спиење. Статусот на астроцитите и микроглијалните клетки беше оценет во две групи. Првите се одговорни за чистење на мозокот од неискористени синапси, а вториот го ослободува овој орган од оштетени клетки и други остатоци.

Како што се покажало, во првата група на глувци кои спиеле многу, астроцитите биле активирани во повеќе од 5% од синапсите, кај оние експериментални кои спиеле 8 часа на ден - кај 8% од синапсите и кај мали глодари со хронична депресија на спиење - повеќе од 13 % од синапсите.

Слични податоци значат дека со недостаток на сон или во случај на негово пролонгирано отсуство, мозочните клетки уништуваат многу повеќе синапси, скршени клетки и остатоци. Научниците тврдат дека таквата прекумерна активност на таквите клетки може да предизвика развој на опасни последици кои негативно влијаат на меморијата. Сепак, на краток рок, таквите процеси може да бидат корисни - уништувањето на потенцијално штетните остатоци ги штити здрави соединенија на мозокот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .