Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Преголема тежина и ниска интелигенција беа тесно поврзани.

Истражувачите од Универзитетот во Манитоба спровеле студија, поради резултатите од кои стана познато дека надворешниот знак на ниско ниво на интелектуални способности може да биде вишок на телесната тежина. Ова се должи на фактот дека кај дебели луѓе во патолошки процеси на мозокот се случуваат негативни влијанија врз функционирањето на овој орган.

Сличен заклучок е добиен и во текот на научната истрага, која се темели на фактот дека 16 мажи и жени имале скенирање на мозокот. Главен критериум за избор на волонтери беше отсуството на ментални или ментални нарушувања. Во овој случај, телесната тежина на учесниците во експериментот беше поинаква.

Научниците внимателно посветувале внимание на карактеристиките на структурата и функционирањето на неколку делови од мозокот. Покрај тоа, беа земени предвид индивидуалниот индекс на телесна маса на учесниците и односот на концентрацијата на масното ткиво во споредба со целокупниот состав на телото. Откако сите горенаведени фактори беа споредени едни со други, иницијаторите на студијата дојдоа до прилично неочекуван заклучок.

Се дозна дека во присуство на екстра килограми имало намалување на количината на бела и сива материја во оние делови од мозокот кои се одговорни за разузнавачките и однесувањето.

И покрај добиените информации, научниците не можат да одговорат на прашањето дали е можно да се зголеми нивото на интелигенција со отстранување на вишокот телесна тежина. Покрај тоа, истражувачите тврдат дека ова е само првата фаза во проучувањето на односот помеѓу дебелината и ниската интелигенција. Во иднина се планира да се спроведат дополнителни научни студии, во кои, покрај овие два фактори, ќе се земат предвид генетската предиспозиција, текот на болестите и социјалниот статус на едно лице.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .