Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дискавери: луѓето можат да ја мирисаат болеста

Американските истражувачи тврдат дека луѓето можат да се фатат со благи знаци на болест, на пример, промена во миризбата на телото. Ова до одреден степен ја спречува инфекцијата со смртоносните болести.

Научниците дојдоа до овој заклучок за време на еден необичен научен експеримент во кој волонтерите беа поделени во неколку групи. Првата група доби инјекции на бактерии кои го активирале имунолошкиот систем. Тогаш учесниците имаа почетни клинички манифестации на болеста, кои не се веднаш забележливи. Втората категорија доби плацебо. Главниот критериум за избор на учесниците беше дека тие треба да бидат целосно здрави.

По неколку часа, сите доброволци земаа слики од нивните лица и земаа примероци од мирис на тело. Третата група луѓе мораа да ги оценат фотографиите и мирисите што ги примив претходно. Покрај тоа, секој учесник во контролната група подлегнал на инструментално дијагностичко испитување, како што е МНР.

Истражувачите откриле дека горенаведените фактори на болните луѓе ги сакале луѓето од контролната група помалку во споредба со фотографиите и мирисот на луѓето кои биле подложени на плацебо. Покрај тоа, експертите препорачаа да се процени слика на здрава личност со мирис на тело на пациент. Во оваа состојба, луѓето на фотографиите беа помалку атрактивни.

Инструментално скенирање на мозокот покажа дека миризбата на инфицираните учесници доведе до активирање на мултисензорен мирисни реакции во мозокот на волонтерите од третата група.

Таквите информации укажуваат дека не сите случаи на негативен став кон лице се должи на лично непријателство, тој едноставно може да ги покаже првите знаци на болеста кои не можат да се видат, а негативен став е само заштитна реакција на телото на здраво лице.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .