Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ризикот од мозочен удар може да се идентификува со очите.

Во САД, метод за дијагноза на мозочен удар во очите. Нов метод е да се земе слика на мрежницата, која е рецептивна за светли клетки лоцирани во задниот дел на окото. Целта на оваа дијагностичка мерка е идентификација на хипертензивна ретинопатија . Токму оваа патологија значително го зголемува ризикот од мозочен удар.

Истражувачите дошле до сличен заклучок по долгото набљудување, во кое учествувале повеќе од 2500 волонтери, а во однос на времето потребно е 13 години. Околу 200 луѓе претрпеле мозочен удар во текот на овој период. По анализата на податоците, научниците заклучиле дека повеќето од оние кои страдале од оваа болест имале историја на хипертензивна ретинопатија.

Општ заклучок беше дека ваквата патологија на очите ја зголемува веројатноста за мозочен удар за 35%, во случаи на силна сериозност и повеќе од 100% во случаи на умерена и тешка форма.

Главната опасност од мозочен удар е тоа што доаѓа одеднаш - речиси е невозможно да се спречи. Но, тоа беше сè додека клиничарите не ја поврзаа мрежницата и присуството на неправилности во циркулацијата на крвта на мозокот.

Лекарите инсистираат на тоа дека сите луѓе, особено од главната ризична група редовно се подложуваат на испитување од офталмолог, со што ќе се овозможи да се идентификува состојбата пред навреди и да се обезбеди соодветна помош навремено. Вреди да се напомене дека луѓето со покачен крвен притисок се најмногу подложни на мозочен удар, како и оние кои имаат таква патологија во нивната семејна историја.

Најдобро е испитувањето од офталмолог да биде вклучено во листата на годишни прегледи за секое лице - како превентивна мерка на мозочен удар.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .