Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Новата технологија ќе помогне брзо и ефикасно да дијагностицира меланом

Научниците од Универзитетот во Мисури развија нова техника која помага да се идентификуваат и анализираат клетките на меланом . Оваа болест се карактеризира со формирање на малигни неоплазми, кои често влијаат врз кожата или мукозните мембрани. Новиот метод ќе обезбеди можност за дијагностицирање на таква опасна болест со висока точност и брзина.

Најновиот метод, наречен фотоакустична спектроскопија, е неинвазивна техника која помага во анализата на ткивата и клетките. Претходно, со цел да се открие меланомот, користеле звучни и светлосни бранови. Тоа е затоа што погодените клетки на кожата или мукозните мембрани апсорбираа светлина неколку пати повеќе од здравото ткиво.

Сепак, научниците го подобрија микроскопот - сега извори на светлина можат да идентификуваат единечни клетки на туморот на ракот и неговите индивидуални елементи. Со помош на таков систем, беше возможно да се проучуваат меланомските клетки кај луѓето и глувците, како и клетките на ракот на дојката - во сите случаи дијагностичкиот процес помина брзо и покажа сигурни резултати.

Покрај тоа, истражувачите забележуваат дека кога се изложени на светлина, клетките на ракот се осветлиле, против кои тие можеле да се разликуваат од здрави ткива. Користејќи го овој метод, можно е не само да се детектира атипичниот тек на таквата болест, без да се појават симптоми, туку и да се препознаат метастазите на ракот и да се спречи нивното понатамошно ширење.

Се претпоставува дека новата дијагностичка алатка ќе помогне во почетните фази на прогресијата за откривање на тумор, наспроти позадината на која што е можно најбрзо да се назначи најефикасната тактичка терапија. Откривањето на меланом во рана фаза е исклучително ретко, но значително ја зголемува веројатноста за целосна наплата на пациентот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .