Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Црниот дроб значително варира во текот на денот.

Швајцарските научници успеаја да ја поправат промената на обемот на црниот дроб во текот на денот, имено, неговото зголемување за околу 40%.

Човечкото тело е дизајнирано така што голем број од неговите функции се предмет на секојдневниот ритам, кој исто така важи и за црниот дроб, кој има многу важна улога - учествува во енергетската размена и процесите на прочистување на крвта.

Истражувачите од Женева, на пример за мали глодари одгледувани во лабораторија, можеа да забележат голема промена на обемот на црниот дроб, за околу 40%, а потоа и неговото намалување.

За глувци, недостаток на активност во текот на денот и негово зголемување во текот на ноќта. Научниците открија дека на крајот на активната фаза, до крајот на ноќта, обемот на црниот дроб се зголеми за речиси половина. Таквиот процес е поврзан со неколку фактори, особено со употребата и варењето на храната, како и со бројот и интензитетот на експерименталните гестови.

Во исто време, истражувачите од Лозана изведоа втора независна научна истрага. Тие, исто така, ги проучувале процесите одговорни за промена на големината на ова тело. Се покажа дека во текот на денот се зголемува големината на клетките на црниот дроб, како и протеините содржани во нив. Покрај тоа, бројот на рибозомни органели, кои се одговорни за синтеза на протеини во хепатоцитите, е променет. Сепак, дури и секојдневно хранење на животни помогнаа да се неутрализираат промените поврзани со црниот дроб.

Двете студии кај глувци може да им се припишат на луѓето, особено на оние кои се принудени да работат во смени. Во такви работни услови, тие не можат да се придржуваат до нормалните ритмови на будност и внес на храна, кои ги поставиле природните биоритми на телото.

Таквите информации можат да бидат корисни за лекарите кои го проучуваат функционирањето на црниот дроб и формирањето на болести во овој орган.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .