Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Брокулата го намалува ризикот од компликации после мозочен удар

Истражувачите од Лондон откриле дека сулфорафанот, кој е една од компонентите на броколи, ги активира заштитните ензими директно во човечкиот мозок. Придобивката од оваа супстанца е тоа што го спречува развојот на оксидативниот стрес.

Оксидативниот стрес е процес кој се базира на оштетување на клетките од најопасните слободни радикали. Покрај тоа, лекарите веќе долго време тврдеа дека овој патолошки процес е директно поврзан со одредени болести, како што е Алцхајмерова болест или онкологија.

Покрај тоа, научните истражувања покажаа дека соединенијата на брокули ја намалуваат сериозноста на појавата на таква болест како мозочен удар и нејзините последици кај мали глодари. Врз основа на податоците добиени, научниците претпоставуваат дека оние лица кои се повеќе подложни на развој на таква опасна болест треба редовно да земаат лекови кои содржат сулфорафан. Вреди да се напомене дека главната ризична група се состои од луѓе со артериска хипертензија .

Исто така, нема да биде излишно да воведувате брокула и други производи што содржат таков ензим во вашата исхрана, на пример, рен и други видови зелка. Истражувачите тврдат дека ова не само што може да го спречи развојот на негативни компликации од мозочен удар, туку и значително да го намали интензитетот на манифестацијата на постоечките ефекти на болеста.

И покрај позитивните резултати од истражувањето со брокули, научниците ќе продолжат да бараат начини кои помагаат да се намали ризикот од компликации по мозочниот удар. Тука спаѓаат оштетена слух и визуелна острина, делумна или целосна парализа, губење на меморијата и разни говорни дефекти. Ова ќе овозможи да се спаси голем број пациенти со слична дијагноза.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .