Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Забите за глувци им помогнаа на научниците да ги разберат механизмите за регенерација на ткивата

Истражувачите од Универзитетот во Калифорнија, САД, успеале да добијат претходно непознати информации за тоа како мали глодари успеваат да растат забите во текот на целиот животен циклус.

Една од карактеристичните особини на глувците и другите членови на оваа класа на цицачи е тоа што тие можат да растат секачи во текот на нивниот живот, извршувајќи широк спектар на функции, како што се заштитата и потрошувачката на храна. Од ова произлегува дека малите глодари имаат способност за трајно регенерирање на ткивата.

Научниците успеаја да откријат дека матичните клетки учествуваат во таков процес, а специфичните сигнали кои доаѓаат од околните ткива најверојатно ќе бидат одговорни за активирање на нивната диференцијација. За време на доаѓањето на таков сигнал, матичните клетки "вклучуваат", врз основа на кои тие почнуваат да се трансформираат во забни ткива.

Пред да се добијат такви информации, се веруваше дека активирањето на горенаведените процеси бара хемиски сигнали, но се покажа дека физичката средина на ткивата и коските исто така може да послужи како критериум за трансформација на клетките во друга држава.

Покрај тоа, истражувачите откриле дека протеините како што се интегрините, кои се наоѓаат во клеточните мембрани и се врзуваат со клетките со други протеини, стануваат иницијатори на појавата на претходно непознати сигнали директно во матичните клетки кои предизвикуваат регенерација. Сепак, тие веруваат дека интегрините влијаат врз формирањето на тумори.

Сите информации добиени ќе им овозможи на научниците и лекарите да дознаат повеќе за механизмите и процесите кои ги поткрепуваат ткивните поправки. Тие, исто така, се надеваат дека со текот на времето ќе може да се развијат човечки заби или внатрешни органи од матични клетки, што ќе овозможи да се спаси голем број пациенти со тешки болести.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .