Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Имунолошкиот систем може да влијае на функцијата на мозокот.

Како што знаете, имунолошкиот систем е неопходен за да се заштити телото од бактериите и клетките што предизвикуваат болести кои предизвикуваат рак процес. Но, освен тоа, има голем број други функции. Но, мозокот е одделен од клетките на имунолошкиот систем со еден вид на бариера, која се нарекува крв-мозок. Таа има за цел да го заштити овој орган од токсични супстанции и патологии. Поради оваа причина, долго време се веруваше дека мозокот и периферниот имунолошки систем не можат да бидат поврзани. Сепак, според податоците од две студии, кои беа спроведени независно еден од друг, таквото тврдење е побиено.

Во текот на првите научни истражувања, научниците ја испитувале крвта на повеќе од 500 доброволци за присуство на епигенетски профили. Како резултат на тоа, се добиени информации во врска со фактот дека бил откриен таков профил и е директно поврзан со таков индикатор како дебелината на церебралниот кортекс, особено во областа која е одговорна за когнитивните функции. Покрај тоа, беше можно да се утврди дека овие гени се директно вклучени во регулирањето на имунолошката функција на крвта.

Вториот експеримент вклучуваше проучување на геномот кај возрасните кои многу добро или многу лошо ги меморираа сликите од негативна природа. Се дозна дека TROVE2 генот, чие место во формирањето на имунолошките патологии сè уште не е проучено, влијаеше на способноста на учесниците во учењето да запаметат прилично голем број негативни слики, во однос на позадината дека општите карактеристики на меморијата останаа непроменети. Покрај тоа, таков ген е одговорен за високата активност на оние области на мозокот во кои се одвива процесот на меморирање на емоционалните искуства.

Од информациите добиени во текот на таквите студии, стана јасно дека структурата на мозокот, односно меморијата е многу силно поврзана со оние гени кои ја регулираат состојбата на имунолошкиот систем. Од ова произлегува дека лековите супстанции што влијаат на човечкиот имунолошки систем може да бидат корисни во третманот на болести кои влијаат на мозокот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .