Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дискавери: хормонот со глад има позитивен ефект врз активноста на мозокот.

Истражувачите од универзитетот Свонси откриле дека геренот, кој е хормон за глад, може да влијае врз формирањето на нови мозочни клетки. Овој хормон се ослободува пред секој оброк и е одговорен за зголемување на апетитот. Научниците открија дека овие процеси доведуваат до стимулација на неврогенезата - токму овој процес води до појава на нови мозочни клетки.

Претходно спроведени научни истражувања со цел изучување на грелинот. Потоа, студиите покажаа дека таков хормон има позитивен ефект врз когнитивните функции на мали глодари. Глувците кои редовно добија грелини беа многу подобро тестирани за обука и меморија од експерименталната група која не ја доби оваа супстанција. Покрај тоа, беше откриено дека животните го зголемија бројот на синапси кои меѓусебно ги поврзуваат невроните на мозокот.

За време на последниот експеримент, истражувачите инјектирале хормон за глад директно во мозочните клетки на мали глодари кои биле подигнати под вештачки услови. Студијата покажа дека гелинот игра многу важна улога во процесот на интегрирање на нови мозочни клетки. Сепак, процесот на негово влијание останува недоволно разбран. Сепак, се покажа дека хормонот активира ген кој ги кодира факторите за зголемување на обемот на фибробластите. Овие специфични протеини се вклучени во процесот на неурогенезата.

Научниците ќе спроведат понатамошни студии за ефектот на хормонот на глад на луѓето и дали е безбедно за луѓето воопшто. Сепак, истражувачите се надеваат дека новото откритие стана малку поблиску до создавање на лекови кои ќе им помогнат на луѓето во третманот на болести кои влијаат на мозокот, како и негативно да влијаат врз меморијата и размислувањето.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .