Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лигите жаби помагаат да го победат грипот

Заедничките напори на истражувачите од Индија и САД утврдиле дека слузот, кој се формира на кожата на жаби, кои се наоѓаат во Индија, значително го намалува ризикот од инфекција со луѓе со вируси кои содржат таква супстанција како хемаглутинин Х1. Научниците сугерираат дека, најверојатно, ова се должи на пептидите кои ја сочинуваат слузта.

Пептидите имаат форма на кратки синџири на аминокиселини, кои се градежни блокови на протеини. Како што знаете, голем број пептиди насочени кон сузбивање на активноста на патогените бактерии, претставуваат опасност за клетките на цицачите. Тоа е затоа што тие доведуваат до формирање на дупки во клеточната мембрана. Сепак, стана познато дека барем една супстанција од оваа категорија, имено, ууминот, е сосема безбедна за цицачите. Тој е оној кој е дел од слузот на жаби како Hydro hylax bahuvistara.

Научниците спровеле истражување кај мали глодари, на кои им била дадена смртоносна доза на предизвикувачкиот агенс на грип, но претходно тие интраназално го вовеле уринумот. Но, таков пептид имаше заштитен ефект и не дозволил развој на негативни последици.

Во моментов, истражувачите бараат начин да се спречи распаѓањето на пептидите кои имаат антимикробни својства, поради ефектот на човечките ензими. После тоа, научниците се надеваат дека ќе развијат нови лекови за да помогнат во борбата против грипот, бидејќи моментално главната група на лекови е насочена кон сосема различни видови на вирусот. Покрај тоа, тие имаат намера да продолжат да вршат научни истражувања, кои ќе бидат насочени кон изнаоѓање на пептиди кои можат да се борат со други патогени, како што се бактериите кои предизвикуваат Зика треска.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .