Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лекарите врзаа несоница и срцев удар

Клиничарите од Кина заклучија дека луѓето кои имаат некакво нарушување во процесот на заспивање и несоница, најчесто се предмет на формирање срцев удар кој е опасен по живот. Исто така, беше откриено дека оваа врска е неколку пати почеста кај жените отколку кај мажите.

За да ги добијат потребните индикатори, научниците спроведоа 15 научни истражувања, на кои учествуваа повеќе од 160 илјади волонтери. Клиничарите ја проучувале односот со симптомите на несоница и бројот на смртни случаи од заболувања на кардиоваскуларниот систем. Истражувачите успеале да утврдат дека лицата кои често страдаат од недостаток на спиење имаат 11% поголема веројатност да се соочат со различни патологии на крвните садови и срцето. Исто така, стана познато дека оние кои не се чувствуваат потполно одморени по спиењето, имаат околу 18% поголема веројатност да доживеат таков ефект како срцев удар .

Од податоците, истражувачите од Медицинскиот универзитет во Кина заклучиле дека луѓето кои имаат проблеми со спиењето, имаат повеќе од 27% шанси за добивање срцев удар. Ова се должи на фактот дека проблемите со заспивање влијаат на зголемувањето на крвниот притисок и ги менуваат метаболните процеси, кои се главните предиспонирачки фактори за формирање на срцева "катастрофа".

Експертите исто така веруваат дека ова е најкарактеристично за жените. Ова е поддржано од фактот дека жените на генетско ниво се повеќе склони кон несоница отколку мажите, што се јавува на позадината на влијанието на хормоните. Поради оваа причина, тие се неколку пати поголеми шанси да формираат кардиоваскуларни заболувања.

Лекарите се надеваат дека таквото откритие ќе помогне, ако не и целосно да се избегне, а потоа значително да ја намали распространетоста на срцев удар и други срцеви заболувања кај луѓето, особено на работоспособното време.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .