Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дискавери: биолозите го заобиколија механизмот на ужасна болест и научија како да заштедат од раната смрт.

Амиотрофичната латерална склероза е прилично опасна болест, чиј развојен механизам се уште е непознат за лекарите. Сепак, неодамна беше откриено кое одговара на некои прашања во врска со патогенезата на болеста. Оваа болест влијае на централниот нервен систем, предизвикувајќи парализа на рацете и нозете, како и атрофија на мускулите. Во моментов, лекарите можат само да го забават својот тек, а не целосно да се ослободат од него. Познато е дека луѓето со слична дијагноза умираат во просек 5 години по почетокот на првите симптоми.

Научниците од Универзитетот во Северна Каролина ги проучувале промените што се јавуваат во нервните клетки на лицата кои имале модификација на ген во генот SOD1, кој е одговорен за формирање на протеинот со истото име. Токму оваа супстанција која учествува во пренесувањето на сигналите директно во нервните завршетоци.

Се дозна дека еден од маркерите на оваа болест е содржината во мозокот на специфичен протеин TDP-43, потребен за преживување на клетките, поради што не е препорачливо целосно да се прекине неговата секреција. Ако над две супстанции функционираат неправилно, тогаш ова ќе доведе до смрт на невроните, што ќе предизвика развој на болеста.

Суштината на студијата беше дека експериментите биле спроведени на две групи на глодари. Во првиот случај, во случаи на намалување на концентрацијата ТДП-43, очекуваниот животен век не надминува 29 дена. Во втората, сузбивањето на една ваква супстанција овозможи малите глодари да го продолжат животот околу 400 дена. Од ова произлегува дека помалку активност TDP-43 се манифестира во SOD1 мутација, експерименталните субјекти живеат подолго.

Ако научниците успеат да развијат вакцина против формирањето на тримерни протеини, односно синџири кои предизвикуваат голем број негативни ефекти во нервните клетки, тогаш можеме да ја поразиме амиотрофичната латерална склероза.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .