Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мигрената го зголемува ризикот од ментални проблеми

Неодамнешните научни истражувања спроведени на Универзитетот во Торонто покажаа дека луѓето кои страдаат од мигрена се повеќе склони кон проблеми од психата отколку оние кои немаат оваа патологија. Покрај тоа, лекарите откриле дека машките пациенти со мигрена се подложени на ова или онаа анксиозно растројство неколку пати почесто од жените.

За да се открие дали е така, се изврши медицински експеримент во кој учествувале повеќе од 2100 Канаѓани кои имале мигрена и околу 20.000 волонтери без здравствени проблеми. Клиничарите посветиле големо внимание на менталното здравје. Посебен тип на анксиозно растројство беше пронајден кај 2% од волонтерите кои немале мигрена и кај 6% од контролната група на субјекти. Жените, во споредба со мажите, биле помалку подложни на анксиозни нарушувања.

Сепак, врз основа на податоците од претходните студии, жените кои страдаат од нарушувања на менталното здравје почесто од мажите. Научниците сугерираа дека е можно во силна половина од човештвото со мигрена, веројатноста за појава на анксиозни нарушувања е неколку пати повисока поради фактот што мажите речиси никогаш не земаат лекови против болки. Наспроти ова, симптомите на мигрената стануваат фактор во формирањето на проблеми со менталното здравје. Ваквите симптоми, покрај изразената главоболка, вклучуваат блесоци на светлина во очите, побуни на гадење и повраќање, мрдање во долните и горните екстремитети, зголемена подложност на светлина и гласни звуци.

Истражувачите исто така веруваат дека недостатокот на поддршка кај луѓето со мигрена може да биде предиспонирачки фактор во развојот на анксиозни нарушувања или депресија.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .