Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Донаторските клетки помагаат да се замени трансплантацијата на црниот дроб

Кај пациенти дијагностицирани со било какво заболување на црниот дроб или со формирање на акутна црнодробна инсуфициенција, постои само еден начин целосно да се ослободи од патологијата - ексцизија на засегнатиот орган и донаторска трансплантација. Сепак, се појави уште една алтернатива - трансплантација на некои ткива на црниот дроб. Оваа постапка овозможува да се замени околу 10% од засегнатиот орган, во зависност од тежината на болеста. Ова овозможува не само да се откаже од отстранувањето на црниот дроб и долгата потрага по соодветни донатори, туку исто така го намалува периодот на постоперативното закрепнување, ризикот од компликации и цената на терапијата. И покрај фактот дека овој метод на третман се смета за пилот, во Америка веќе има 150 такви операции.

Поради фактот што прилично голем број на пациенти со оштетување на црниот дроб не живеат до моментот кога можат да добијат донаторски орган, научниците го развиле овој метод на лекување. Лекарите забележуваат дека дури и ако органот не е целосно погоден за трансплантација, некои од неговите хепатоцити се способни да создадат нови и совршено здрави ткива во друг црн дроб. За да го направите ова, потребно е да се спроведе нивната ограда, и што е можно поскоро, во рок од два дена, да влезе во пациентот.

Овој процес се изведува преку неколку вени во овој орган, имено порталот и папочната врвца. По здрави хепатоцити се влезе во погодениот црн дроб, тие се спојат со своите клетки. Во една постапка, можно е да се инјектира околу една милијарда клетки.

Сепак, клиничарите забележуваат дека оваа тактика на лекување е применлива само кога структурата на заболениот црн дроб не е целосно нарушена. Исто така, постои претпоставка за употреба на донаторски хепатоцити, но вештачки расте. Лекарите предупредуваат дека оваа технологија не ја исклучува веројатноста за појава на компликации, но ризикот од нивно појавување е исклучително низок.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .