Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пастата за заби е опасна за здравјето

Прелиминарните студии покажаа дека паста за заби содржи супстанции кои се потенцијално канцерогени и затоа може да бидат причина за развој на рак. Во овој поглед, во Франција се планира да се организира голема клиничка студија.

Претходно беше објавено дека титаниум диоксид е содржан во гума за џвакање, паста за заби и некои видови храна. Сепак, степенот до кој има негативен ефект врз човечкото тело не е утврден. Студијата ја спроведоа научниците од Универзитетот во Тулуз, заедно со вработените во Луксембургскиот институт за наука и технологија.

Со цел да се потврди нивната загриженост, научниците спроведоа практичен експеримент. За 100 дена, растворот на титаниум диоксид е додаден во водата која ја консумираат лабораториските стаорци. Според резултатите од овој практичен експеримент, 40% од експерименталните глодари во цревата пронајдоа тумори. Иако пред почетокот на експериментот немаше предуслови за ова. Забележано е дека ова не е рак, сепак, ваквата клиничка слика значително го зголемува ризикот од развој на рак.

За прецизно одредување на влијанието на овој елемент врз човечкото тело, научниците ќе организираат голема клиничка студија со учество на луѓе.

Веќе е кажано дека титаниум диоксид е дури и содржан во прехранбените производи - чоколадо, бонбони, гуми за џвакање и слични производи. Во некои козметички производи постои опасно соединение - сончање, лосиони за нега на тело. Забележано е дека не само директна употреба на производи со овој елемент е опасна, туку и нејзино вдишување. Затоа, треба да се ограничиме себеси во користењето на таквите производи или целосно да ги елиминираме.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .