Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Парализата може да биде поразена со имплант во мозокот.

Пред некој ден се изврши комплетно нова операција, што му овозможи на парализираното лице повторно да работи со рацете и нозете. Успеа да го постигне ова преку посебен имплант во мозокот. Забележано е дека веќе во почетната фаза од тестирањето едно лице може самостојно да пие кафе преку слама и да јаде дел од вечера. Научниците се надеваат дека оваа технологија наскоро ќе биде широко употребувана во медицината.

Новата техника функционира на следниов начин - импланти кои се вградени во органот, им овозможуваат на мозокот да испраќа специјални сигнали до рацете. Овие импулси се пренесуваат на посебен компјутер на кој се поврзани кабелот. За возврат, самиот компјутер испраќа електрични сигнали до мускулите на рацете и нозете преку жиците поврзани со него. На овој начин, парализирана личност ќе може да "управува" со рацете и нозете.

Како што е познато, причината за парализа во многу случаи е тоа што луѓето го оштетиле 'рбетниот мозок, затоа сигналите од мозокот не ги достигнуваат мускулите. Затоа, според Боб Кирш (шеф на студијата), новиот метод е насочен токму на елиминирање на овој патолошки процес.

Треба да се каже дека претходно слични технологии веќе се користат, но само во лабораториите. Треба да се напомене дека во тие случаи имплантацијата на имплантот била само тест, а самиот пациент може да ги изврши наједноставните дејства - да чува четка за заби, прибор за јадење или лесни предмети.

Според научниците кои ја спроведоа оваа операција, технологијата бара многу подобрувања и дополнувања. Исто така е премногу рано да се зборува за завршување на практични истражувања во оваа фаза. Затоа, невозможно е да се каже точно кога иновациите ќе се користат во медицината како еден од главните видови на третман.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .