Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Луѓето кои живеат во близина на патиштата се повеќе подложни на деменција.

Канадското научно списание неодамна објави истражувачки материјали во кои се наведува дека луѓето што живеат во близина на автопати и автопати се повеќе подложни на деменција . Целокупната статија е објавена во научната публикација "Лансет".

Значи, според научниците, за луѓето чие место на живеење се наоѓа во близина на патишта или патишта, ризикот од развој на деменција е поголем за 7%. Досега, не е утврдено точно со што е поврзано, но научниците веруваат дека главната причина е прецизно загадениот воздух.

Патогенезата на овој патолошки процес е како што следува: хемикалии опасни за човечкиот живот се пуштаат во воздух. Треба да се напомене дека концентрацијата на такви хемиски елементи и тешки метали во овие места е значително повисока отколку во областите подалеку од патиштата. Директно од воздухот, соединенијата влегуваат во крвотокот, што е етиолошки фактор за почеток на патолошкиот процес.

Во исто време, забележано е следново: ако се движи подалеку од патот, барем за 150-200 метри, ризикот од развој на сенилна деменција е значително намален - само 4%.

Со цел да се потврдат резултатите од нивното истражување во пракса, научниците спроведоа дополнителни истражувања. Беа анализирани околу 6 милиони случаи на историја на луѓе на возраст од 20 до 85 години. Меѓу нив, биле регистрирани 234.000 случаи на деменција. Треба да се напомене дека претходно не се утврдени директни клинички индикатори или генетски предиспозиции.

Истражувањата во оваа област ќе продолжат, бидејќи во овој момент не е утврдена точната причина за развојот на овој процес. Меѓутоа, сега треба да се размисли за квалитетот на животот во таквите области - загадениот воздух дефинитивно има негативен ефект врз здравјето на луѓето.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .