Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Несоницата го зголемува ризикот од мозочен удар и срцеви заболувања.

Овој заклучок го направија научниците од кинескиот Медицински универзитет, по анализа на податоците добиени од 15 претходни студии. Според овие индикатори, луѓето кои страдаат од нарушувања на спиењето се 27% повеќе подложни на кардиоваскуларни патологии.

Треба да се напомене дека ова е една од најопштите истражувања во историјата на кинескиот Медицински универзитет, бидејќи податоците се собрани од волонтери, чија набљудување траеше од 3 до 30 години. Вкупно, повеќе од 160.000 луѓе учествуваа во практичниот дел од истражувањето.

За време на студијата на податоците, научниците регистрирале повеќе од 11.000 случаи на кардиоваскуларна патологија. Забележано е дека прелиминарниот медицински преглед не покажа никакви етиолошки фактори за развој на ваквите болести и самите пациенти не изразија никакви поплаки.

Значи, беше откриено дека тешкотии при заспивање го зголемуваат ризикот од развој на мозочен удар и други кардиоваскуларни патологии за 27%. Честите будење во текот на ноќта, без никаква очигледна причина, го зголемија ризикот од развој на проблеми со срцето и крвните садови за 11%, а проблемите следеа со спиење за 18%. Освен тоа, квалитетот на животот на луѓето и нивната ефикасност при работа се влошија. Така, врската помеѓу квалитетот на спиењето и развојот на болестите во областа на кардиоваскуларниот систем беше прецизно утврдена.

Забележано е дека истражувањата во оваа област ќе продолжат, бидејќи во овој момент, научниците не воспоставија врска помеѓу овие два процеси. Можеби оваа ситуација се должи на прекумерниот стрес врз нервниот систем. Исто така е забележано дека кај жените веројатноста за развој на мозочен удар со слаб квалитет на спиење е повисока отколку кај мажите, но статистички овие податоци не се разликуваат многу.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .