Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Операциите под општа анестезија му штетат на мозокот.

Научниците докажале дека операциите што се вршат под општа анестезија го оштетуваат мозокот. Сепак, во повеќето случаи ова е само привремен феномен. Студијата беше спроведена од група британски научници, пишува The Daily Mail.

Значи, по неколку набљудувања и практични студии, научниците открија дека нарушувањата во функционирањето на мозокот се должат на кислородниот глад, кој се забележува за време на анестезијата. Се подразбира дека овој фактор не може да се отстрани. Меѓутоа, сега научниците најдоа логично објаснување за фактот дека луѓето по операцијата многу полоши од нивната работа и имаат некои тешкотии во интеракцијата со луѓето околу нив.

Со цел да се потврдат теоретски претпоставки, научниците спроведоа практичен експеримент. За да создадат услови под кои човекот страда од кислород, научниците одлучија со укинување на Еверест.

За време на експериментот, беше утврдено следново: кога учесниците се спуштија од врвот на планината, покажаа знаци на кислородно гладување и когнитивните способности значително се влошија. Имаше и контролна група која не се искачи на висина - во нивниот случај не беа забележани повреди.

Сите учесници кои биле подложени на лишување од кислород во рамките на овој експеримент не можеле да се справат со 20% од тестовите, кои лесно можеле да се направат пред да се искачат до највисоката точка. Ваквите прекршувања во функционирањето на мозокот биле забележани во просек 5-6 дена. Покрај тоа, секој петти учесник ги имаше следниве симптоми - конфузија, висок крвен притисок и тешко дишење.

По истекот на гореспоменатиот период, состојбата на волонтерите почна да се стабилизира. Повторениот медицински преглед покажа дека немало нови патолошки процеси или нарушувања во функционирањето на мозокот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .