Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците на патот кон создавање на вештачки ембрион

Група научници од Универзитетот во Кембриџ во лабораторијата создадоа вештачка ембрионска структура. Детален научен напис за оваа студија веќе е објавен во списанието Science.

Забележано е дека научниците успеале да создадат ембрион со помош на два типа на матични клетки. Како резултат на тоа, испадот се покажа како нешто слично на раниот ембрион на глувчето. Сепак, тоа не може да се нарече полноправна живи организми, бидејќи е потребен трет тип на матични клетки за понатамошен развој и животна поддршка.

Во текот на практичен експеримент, научниците зеле два типа на матични клетки и едноставно ги поврзаа заедно. Преку ова, тие репродуцираа модел на ембрион чии матични клетки можат да се трансформираат во речиси секое ткиво. Тоа е, еден тип на клетка го формира фетусот, а вториот е одговорен за развој во плацентата.

Научниците забележуваат дека за да може таквиот ембрион понатаму да се развие и да се развие во полноправна живи организми, мора да се придружи и трет тип на матични клетки, кој ќе биде одговорен за развојот на жолчката. Тоа е оваа торба која му дава храна на ембрионот, што го обезбедува нејзиниот понатамошен развој. Жолчката кеси функционира како примарен црн дроб не повеќе од три месеци. Во исто време, се произведуваат секс клетки.

Новата студија овозможува да се изведе метод во кој раните ембриони можат да се развијат во лабораторијата и потоа да се всадат директно во матката. Така, проблемот со неплодност ќе биде речиси целосно решен.

Истражувањата во оваа област се уште се во тек, бидејќи сè уште постојат многу прашања, особено во врска со трет тип на матични клетки. Меѓутоа, во оваа фаза на научна работа, ова откритие може да се нарече пробив во модерната медицина.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .