Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Наоѓа начин за производство на вештачка крв

Група научници од Универзитетот во Бристол, заедно со колегите од ХС Крв и Трансплант, пронајдоа метод за измислување на вештачка крв. Треба да се напомене дека научниците веќе долго време научиле да произведуваат црвени крвни клетки во лабораторија, но не било можно да се обезбеди масовно производство, бидејќи бројот на крвни клетки бил многу мал.

Малку порано, научниците најдоа метод за зголемување на црвените крвни клетки со користење на возрасни матични клетки. Но, овој метод има една голема одбивност - животниот циклус на крвните клетки е многу мал, освен што е потребен постојан проток на нови матични клетки. Како резултат на тоа, не можеше да се добие голем број на крвни клетки и да се создаде вештачка крв која би била погодна за трансфузија. Сега, научниците нашле поефикасен метод за решавање на овој проблем.

Што точно е новата технологија, сè уште не е откриена. Сепак, научниците забележале дека бесмртната колонија на еритроцити, исто така, ќе биде создадена од возрасни матични клетки. Забележано е дека овој метод веќе успеа да создаде неколку литри крв. Сега научниците треба да дознаат како да го прошират производството на оваа технологија.

Треба да се напомене дека вештачката крв создадена на овој начин е многу скапа, затоа, најверојатно, ќе се користи во екстремни случаи за луѓе кои имаат ретка група.

Кога станува збор за крв од вештачки тип што ќе биде широко користен, тешко е да се каже досега, бидејќи сите тестови не се завршени. Сепак, научниците забележуваат дека ако развиете метод за големо производство на оваа супстанца, тогаш ќе биде можно поефикасно да се решат проблемите со трансфузија на крв, особено во итни ситуации.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .